În cele ce urmează vom analiza judeţul Călăraşi din 3 perspective mai mult sau mai putin genreale. Judeţul este poziţionat în SE României, in regiunea de dezvoltare SUD-Muntenia, vecinii săi fiind Ilfov si Giurgiu la vest, Constanţa la est, Ialomiţa in nord iar la sud Bulgaria.
Astfel :
1. Relieful :
2. Utilizarea ternului
Utilizarea terenului, cu date Corine Land Cover, de unde observăm că judeţul Călăraşi stă sub semnul agriculturii, se remarcă mici zone viticole dar şi orezării, cât şi zone de stepă şi silvo-stepă, şi zone de pajişti.
Pe această am scos în evidenţă reţeaua de transport însă în cazul celei rutiere, diversificată pe tipuri. Remarcăm astfel o oarecare continuitate urbană pe axul Autostrăzii A2 şi a căi ferate Bucureşti - Constanţa. Altă zonă de acest tip este cea de pe valea Mostiştei.
*** NOTĂ : NU SUNT TRECUTE TOATE LOCALITĂŢILE. DOAR CELE MAI IMPORTANTE ***
3. Harta pedologică (solurilor)
Am zis să trec şi harta pedologică, tot în ideea în care cea mai prolifică activitate din judeţ este agricultura, şi astfel vedem că în proporţie de 85%, judeţul este acoperit de cernisoluri, mai precis Cernoziomuri, dar şi Gleisoluri îm zonele de luncă. Restul au ponderi de sub 1% şi a trebuit să mă uit mult şi bine şi eu pe hartă până să le zăresc.
Voie bună!
Comments
Post a Comment