Mai jos vă voi prezenta două hărţi. Pe una dintre ele aţi mai vazut-o. Ambele au acelaşi scop (reliefarea utilizării terenului) şi ambele sunt făcute pe aceiaşi zonă. Judeţul Călărasi.
Ceea ce vedeţi mai sus este varianta cea mai folosită, cea corectă, relizată cu datele Corine Land Cover pe anul 2012 şi care prezintă toate elementele din cadrul utilizării terenului. Procesul se face simplu ; se indroduc date CLC, se categorisesc ca mai apoi sa se introducă legenda şi să se înlăture elementele care nu corespund. La ea se mai adaugă, reţeaua hidrografică, reţeaua de transport dar şi numele localităţilor pentru o acurateţe mai mare.
Iar aceasta, este un experiment. Unul pe care cea mai multă lume îl va eticheta drept incorect. Ceea ce poate să fie adevărat. Însă la fel de adevărat este că per ansamblu ceea ce ne arată această hartă, ne arată şi cea de mai sus. A fost efectuată cu un layer de tip vector cu date despre vegetaţie care a fost împărţit după cum observaţi în legendă. Cel mai mare dezavantaj îl reprezintă zonele particulare care nu apar (zone industriale, porturare, aeroporturi, tipul de teren irigat sau neirigat). Tot pentru acurateţe am introdus reţeaua rutieră, şi aşezările. Am încercat pe cât posibil să păstrez culorile din codul CLC.
Harta în cauză nu va funcţiona pe alte judeţe cum ar fi Sibiu, si cu atât mai puţin pe zone urbane.
Însă pentru ceea ce am vrut eu să arăt mai sus, pare destul de expresivă.
Acesta a fost un experiment. Unul care a pornit din joacă, din explorare, pentru ca multe din tehnicile GIS pe care le-am dobândit, au survenit în urma unor teste.
Voie bună!
Comments
Post a Comment